Gama Moto G a Motorola a fost mereu despre prețuri accesibile și performanțe echilibrate, iar Moto G60 pășește pe urmele unor modele precum Moto G9 Power, cu un ecran generos și o baterie pe măsură.

Dar înainte să intrăm în detalii despre funcționalități, să vorbim despre design.

Design și construcție Moto G60

Moto G60 e… un smartphone mare. Foarte mare. Având în vedere display-ul de 6,8 inch (la care vom reveni curând), asta nu ar trebui să ne mire. Dar nu e doar mare. E și gros și greoi. Cântărește 225 de grame și are aproape 1 centimetru în grosime (9,8mm, ca să fim preciși). Cred că e cel mai voluminos smartphone pe care l-am testat în ultimii 5 ani.

Când te uiți la el îți dai seama din start că e un smartphone Motorola - are aceeași formă dreptunghiulară și colțuri rotunjite pe care am văzut-o la toate celelalte smartphone-uri ale companiei. Logo-ul Moto e și el prezent pe spate, într-un cerc ușor decupat ce găzduiește și senzorul de amprente. Construcția este realizată în totalitate din plastic, dar din cauza greutății ridicate poți crede că are un cadru metalic.

Telefonul este argintiu lucios - magnet pentru amprente - iar chenarul camerei principale este în nuanța teal (un turcoaz ceva mai închis care bate un pic mai mult spre verde). E o combinație reușită de culori, atrăgătoare pentru tinerii care vor un telefon care să iasă în evidență când îl scot din buzunar.

Telefonul este rezistent la stropire, dar nu și la scufundare, iar în cutie are, ca toate telefoanele Motorola, și o carcasă din silicon transparent.

Pe marginea din dreapta sunt butoanele - cel de power, cu striații pentru a fi ușor de deosebit, cel de volum, dar și butonul pentru asistentul Google. Marginea din dreapta are sertarul pentru SIM și pentru card microSD, mufa jack pentru căști e pe marginea superioară, iar marginea inferioară are mufa USB-C pentru încărcare.

Partea din față dezvăluie ecranul enorm, înconjurat de margini destul de groase (mai ales jos). Camera frontală e perforată în display.

Din punct de vedere al designului, Moto G60 nu impresionează, dar nici nu dezamăgește. Însă greutatea și mărimea nu-l fac potrivit pentru orice buzunar, fiind mai apropiat de dimensiunile unei tablete de 7 inch decât de cele ale unui smartphone.

Display

Am pomenit deja, de câteva ori, ecranul mare al Moto G60. Are 6,8 inch în diagonală și o rezoluție fullHD+. Display-ul este de tip LCD și oferă o rată de refresh de 120Hz. Mai mult, este compatibil și cu standardul HDR10, iar toate aceste specificații îl fac bun atât pentru filme cât și pentru gaming.

Luminozitatea este foarte mare, contrastul este bun, iar culorile sunt destul de precise. Ideal ar fi fost un panou de tip AMOLED, dar nici cel LCD nu e rău, mai ales că rezoluția e bună și rata de refresh e foarte mare. Unghiul de vizualizare nu e cel mai bun, însă, telefonul prezentând distorsiuni destul de mare ale contrastului și culorilor când nu-l privești exact perpendicular.

Raportul corp-display este de circa 85%, un raport bunicel, însă marginea inferioară în special ar fi putut fi mai mică, pentru a mai reduce din dimensiunile telefonului.

Per total, pentru categoria sa de preț, Moto G60 aduce un display bun, surpriza plăcută fiind rata de refresh foarte mare.

Performanțe, specificații și autonomie Motorola Moto G60

La acest capitol, Moto G60 stă bine. Are un procesor Snapdragon 732G cu opt nuclee, construit pe arhitectură de 8nm, care funcționează în tandem cu 6GB memorie RAM și cu un spațiu de stocare de 128GB.

Ca să traducem un pic aceste specificații, Moto G60 este un mid-range mai mult decât decent care se descurcă bine cam în orice sarcină. Alături de ecranul cu rată de refresh de 120Hz, configurația oferă performanțe mai mult decât decente, zburdând prin meniuri și prin aplicațiile obișnuite.

Moto G60 face față cu brio și jocurilor, dacă nu vorbim despre cele mai pretențioase. E un smartphone bun pentru multimedia, gaming casual, dar și pentru productivitate, având în vedere ecranul generos.

Din punct de vedere al autonomiei, Moto G60 este imbatabil în segmentul său de preț. Are o baterie uriașă, de 6000 mAh, care oferă două zile de utilizare departe de priză chiar și celor mai mai dependenți de smartphone. La o utilizare mai puțin intensă, estimez că telefonul poate rămâne pornit chiar și 3 zile, lucru care nu e de neglijat.

Bateria dispune de Fast Charge, dar numai la 20W, domeniu la care competitorii direcți se descurcă ceva mai bine. Încărcarea rapidă de pe Edge 20 Lite, la 30W, ar fi fost considerabil mai apreciată, având în vedere și dimensiunile mai mari ale bateriei.

Camere foto

Pentru camere lui Moto G60, Motorola a făcut același lucru pe care l-a făcut în cazul multor alte modele din portofoliu - a dat copy/paste de la alt telefon. În cazul acesta, setupul de camere este identic cu cel de pe Motorola Edge 20 Lite, menționat mai devreme, așa că voi face și același lucru pe care l-a făcut compania, adică voi da copy/paste din review-ul lui Edge 20 Lite.

Senzorul principal este de 108MP, are lentilă wide și F/1,9. Este stabilizat și dispune de tehnologia Ultra Pixel, care ajută la fotografiile realizate noaptea, îmbinând mai mulți pixeli la un loc pentru o claritate mai bună.

Al doilea senzor de pe spate este de 8MP, are lentile ultrawide și vine cu F/2,2. Al treilea senzor de pe spate este de 2MP și e folosit pentru a calcula profunzimea unei scene fotografiate.

Ambele camere se descurcă foarte bine în condiții optime de lumină. Oferă detalii clare, culori naturale, contrast bun. La întuneric, lucrurile se schimbă un pic. Doar senzorul principal oferă performanțe bune - fotografiile ies reușite chiar și în condiții dificile de lumină, cu destul de multe detalii și culori vii. La capitolul filmare, Moto G60 e decent - filmează 4K la 30 de cadre pe secundă, dar nu te aștepta să filmezi un blockbuster cu el - e bun pentru clipurile de pe rețelele sociale.

În ceea ce privește camera frontală, Moto G60 are un senzor de 32MP cu F/2,3, HDR

Camera frontală oferă filmare stabilizată la rezoluție Full HD, dar are și opțiune de filmare 4K, însă fără stabilizare. Din acest punct de vedere, este un smartphone bun pentru vloggerii la început de drum, care vor să se filmeze la rezoluții mari, însă pentru rezultate bune vei avea nevoie de lumină bună.

Preț Moto G60 și concluzie

La momentul lansării, Moto G60 costa în jur de 1.500 de lei, un preț care nu l-ar fi avantajat neapărat. Dar la momentul redactării acestui review, l-am găsit la 1.100 de lei. E un preț foarte bun pentru ce oferă acest telefon - ecranul mare cu rată de răspuns ridicată, bateria uriașă și sistemul bun de camere îl fac perfect pentru tineri, dar și pentru cei care vor un smartphone care să nu îi lase la greu când vine vorba despre sarcini intense de productivitate. Dar nu e un telefon pentru toată lumea - e foarte mare și butucănos și e un pic prea flashy pentru gustul multor persoane.