Veelancing a fost cofondat de Sorin Anghelescu și Ștefan Vanea. Platforma vrea să fie una dedicată freelancerilor și a fost creată pe blockchain. Veelancing a făcut parte din cohorta Grinders de la acceleratorul InnovX-BCR.

Motivul din spatele Veelancing vine din nevoile pe care le-au întâlnit cei doi cofondatori. Au vrut să ajute comunitățile și de a da șansa profesioniștilor să creeze un ecosistem.

„La începutul lui 2018, când piața crypto a avut cea mai mare creștere de până atunci, am intrat în această lume. Mi-am achiziționat câteva aparate pentru minat și m-am documentat. Am observat că nu criptomoneda contează, ci proiectul din spate și modalitatea în care este folosită tehnologia blockchain în conjuncție cu scenariul respectiv”, spune Ștefan Vanea pentru start-up.ro.

Contracte digitale pe blockchain

Avea și experiență cu platforme de freelanceri și a căutat să vadă cum poate îmbunătăți acest tip de platformă. După ce au studiat piața, au realizat că pot construi o platformă care să rezolve aceste provocări cu ajutorul blockchain-ului.

În 2016 existau 55 de milioane de freelanceri în Statele Unite care lucrau pe joburi de la distanță, iar până în 2020 creșterea a fost de aproximativ 150%. Ultimul an, cel de pandemie, a adus o creștere de 5 ori mai mare decât cea de până acum. Așa că timing-ul a fost perfect pentru Veelancing, care nu a văzut diferențe față de propunerea lor inițială, odată cu venirea pandemiei, și și-a continuat drumul accelerat.

Față de concurența de pe piață, Veelancing se concentrează pe comunitate și pe a oferi stabilitate.

„Eliminăm terța parte care media disputele între freelancer și angajator cu ajutorul tehnologiei blockchain, folosind-o pentru a genera Smart Contracts (contracte digitale) care vor fi deținute de către cele două părți, utilizând perechea lor de chei. Contractele se vor executa pe baza unor condiții de reprezintă formularul completat de cei 2 utilizatori și pe care l-au semnat utilizând identitatea digitală emisă sub formă de autentificare”, explică Ștefan modul în care lucrează blockchain-ul în această intermediere.

Plățile din platformă vor fi instante, cu ajutorul tokenilor ERC20, creați în blockchain-ul Ethereum, VEE Tokens.

Ștefan Vanea menționează că un alt avantaj al platformei e faptul că pachetele de informații înregistrate în aplicație sunt imuabile, prin natura blockchain-ului, așadar securitatea e asigurată. „Multe companii și startup-uri nu conștientizează complet importanța securității ce presupune importanța de a lucra cu servicii și aplicații cât mai custom, create de la 0 și merg pe variante standard la prețuri mai mici”, spune cofondatorul Veelancing.

Fondatorii startup-ului participant la InnovX-BCR în cohorta Grinders au luat decizia de a adăuga acest element de blockchain după ce au constatat cât de bine se poate mula pe scenariul lor de business.

„Am conștientizat că putem rezolva problemele menționat de freelanceri și angajatori pe forumuri și rețele sociale prin eliminarea medierii terțe, plată instantă, securitate sporită, control asupra datelor, transparență, imuabilitatea și integritatea datelor”, spune Ștefan Vanea. Astfel, blockchain-ul permite crearea unui ecosistem descentralizat în cadrul Veelancing, ceea ce poate fi mai confortabil pentru freelanceri și angajatori.

Complexitatea? Platforma tehnică

De multe ori startup-urile spun că partea tehnică e cea mai ușoară provocare, marketing-ul fiind cel dificil. Dar în cazul Veelancing, Ștefan menționează că zona tehnică e cea mai complexă, mai ales că s-au bazat pe produse proprii, construite de la zero.

„Am depus eforturi uriașe pentru o soluție cât mai sigură, stabilă și redundantă, care să folosească ultima tehnologie. Am ales această soluție hibrid care combină soluția de Blockchain Public Ethereum cu soluția de Blockchain Privat de la Modex”, spune Ștefan Vanea.

De altfel, menționează el, s-au concentrat doar pe zona tehnică, partea de marketing urmând a apărea când vor atrage primii investitori.

Când vine vorba despre aceștia, Ștefan observă un interes din partea persoanelor cu background tehnic, cât și din partea celor care nu înțeleg atât de bine zona aceasta. „Comunitățile de investitori deschise la proiecte de blockchain sunt conștiente de utilitatea tehnologiei și de potențialul de eficientizare al timpului de așteptare și al costurilor”, spune Vanea.

Piața pe care activează nu e ușoară. Concurența internațională e formată din Fiverr, Upwork, Freelancer.com sau AnyTask. Ștefan spune că diferența e că elimină terța parte mediatoare, oferă descentralizare, plăți instante, taxe mici, transparență și interacțiune directă de tip peer to peer.

Pe lângă aceste avantaje menționate, Veelancing va trimite utilizatorilor carduri Visa, colantate cu Veelancing, de pe care vor putea retrage de la bancomat prin tokeni, moneda locală. În plus, promite Ștefan Vanea, cu aceste carduri Veelancing, utilizatorii vor putea plăti la POS-uri.

O echipă în creștere

Echipa inițială de la Veelancing era de 3 persoane, la începutul lui 2019, dar astăzi sunt 10 tineri care lucrează la dezvoltarea platformei, cu expertize în diverse domenii, de la security, la programatori full stack, marketing, SEO, conținut, dar și business development.

„Echipa e formată din prieteni foarte buni care au împărtășit aceeași percepție asupra acestei situații. Suntem atât persoane cu experiență foarte mare, cât și tineri între 16 și 19 ani, care sunt în plină formare, dar care aduc un aport substanțial pentru Veelancing ca platformă și concept”, explică Ștefan Vanea.

Pentru lansarea inițială a platformei au investit 70.000 de euro care s-au dus în propria infrastructură, cu servere proprii și construirea brandului. În momentul de față Veelancing este în căutare de investitori și au la dispoziție 30% din companie pentru eventuale finanțări.

De altfel, creșterea se dorește a fi una sănătoasă, cu un break even la începutul anului 2023, mai ales că după lansare vor avea o taxă de 0% pentru tranzacții, urmând ca ulterior să fie de 3% pe parcursul primului an. Taxa maximă va putea ajunge la 6% după primul an, în funcție de feedback-ul comunității.

La data discuției noastre, la începutul lunii iulie, Veelancing avea 700 de utilizatori activi, dar platforma nu este încă live, lucrurile fiind în teste.

Cea mai bună experiență? Demo Day la InnovX-BCR

Ștefan Vanea spune că perioada construirii produsului a fost dificilă, mai ales că unele persoane le-au zis că nu au nicio șansă, dar au luptat pentru visul lor.

„Una dintre cele mai bune zile a fost demo-ul din evenimentul organizat de InnovX-BCR unde s-au văzut roadele muncii depuse în accelerator și post-accelerator. E satisfăcător să vezi atât de multe persoane cu roluri importante în companii mari sau investitori care sunt interesate de proiectul tău”, explică ștefan Vanea. Veelancing a fost una dintre cele 10 companii din cohorta Grinders, din 192 de firme care au aplicat.

Spune că în accelerator a învățat multe, a avut acces la networking și a încheiat noi parteneriate. Astfel, în timpul acceleratorului Veelancing a reușit să facă parteneriate cu Selfd.ID, un alt startup din cohortă, dar și cu Modex sau Microsoft, parteneri ai programului. Practic, cu ajutorul celor de la Selfd.ID au reușit să implementeze credențiale bazate pe identitatea digitală a fiecărui utilizator, un nou strat de securitate.

Atunci când un startup intră într-un accelerator are ocazia să își pună ideea pe masă, în fața oamenilor care au experiență. De asemenea, învață să vadă lucrurile diferit. Practic, o asemenea experiență e una care te provoacă să gândești în afara cutiei.

„Am învățat să ne autoevaluăm corect, să găsim cel mai potrivit utilizator pentru noi, cum să abordăm investitori privați sau VC-uri, cum să abordăm partenerii”, spune Ștefan Vanea despre câteva lucruri pe care crede că le-a îmbunătățit în urma InnovX-BCR.

Cu toate acestea, deși pe hârtie pare totul simplu, lucrurile au fost grele. Ștefan menționează că le-a fost greu să se autoevalueze, dar și să identifice lucrurile pe care le pot îmbunătăți. Pentru că, nu-i așa, de multe ori fondatorii de startup-uri își iubesc ideea foarte mult. Dar un accelerator te ajută să-ți „dai copilul în lume” cum ar fi.

Din cohorta Grinders le-au atras atenția Profluo, cei care au câștigat la Demo Day, dar și Selfd.ID. „Atât ei, cât și Selfd.ID ne-au impresionat prin tehnologia dezvoltată. Încercăm să găsim o modalitate optimă de colaborare și cu Profluo”, spune Ștefan Vanea.

În momentul de față, după InnovX-BCR, implementează soluțiile Modex și Selfd.ID, urmând ca acestea să fie live în octombrie 2021.

La nivelul planurilor de dezvoltare, Veelancing vrea să dezvolte mai multe parteneriate, să lanseze aplicația de mobil și să pornească testarea beta.

„Obiectivul principal este de 50.000 de utilizatori până la începutul lui 2022, urmând ca pentru 2022 să avem un obiectiv de minimum 200.000 de utilizatori.