Acest articol a fost publicat ca o scrisoare în newsletter-ul săptămânal trimis către abonații start-up.ro. Dacă vrei să te abonezi la newsletter o poți face aici.


  • 2.350 de articole au fost publicate anul acesta pe start-up.ro. O combinație de interviuri pe larg, analize și știri despre tot ce înseamnă startup-uri, inovație, business, tehnologie în România și nu numai.
  • 5 persoane vă aduc conținutul zilnic din start-up.ro și Green Start-Up - subsemnatul, Oana Coșman, Irina Achim, Florin Cașotă și Cristi Ioniță. Deși pare că suntem mai mulți, acești cinci oameni sunt echipa editorială care încearcă să vă povestească de lumea startup-urilor în cifre.
  • 185 de clipuri am publicat pe canalul start-up Business de pe YouTube, care conține interviuri în exclusivitate cu antreprenori români, formate noi precum Ask me Anything, clipuri explicative despre startup-uri și tehnologii
  • 90 de clipuri am publicat pe canalul start-up.ro de pe YouTube, dedicat videoclipurilor despre tehnologie, cu review-uri la tehnologii de larg consum, cum ar fi telefoanele, laptopuri, camere foto, sfaturilor și nu numai
  • 10 proiecte speciale pe start-up.ro au fost realizate în parteneriat cu branduri mari din România. În ele încercăm mereu să aducem conținutul editorial neutru și de calitate aproape de voi, iar companiile vin să susțină astfel de idei pentru că se raliază cu obiectivele lor de business de zi cu zi, fie că e vorba de programe pentru startup-uri, securitate cibernetică sau digitalizare.
  • 1 film documentar - între toate cifrele acestea, colegii mei Oana Coșman și Florin Cașotă au reușit să realizeze un film documentar unic. Nu o spun eu, ci o spun faptele. Primul film documentar dedicat startup-urilor din România și evoluției ecosistemului local.
  • 295 de persoane au participat la avanpremiera fizică de pe 5 decembrie de la Universitatea Româno-Americană. Iar pe 9 ianuarie 2024, de la ora 19.00, va fi lansat oficial online pentru toată lumea.
  • 24 de femei antreprenor sau lidere în nișa lor și-au spus povestea în cadrul seriei editoriale Femeile strigă BINGO, realizate alături de ING Bank, în care colega mea Irina Achim a descoperit acele femei care schimbă câte o industrie. Fie că vorbim de vin, istorie, cofetărie sau tehnologie. Totul sub forma unui carton de bingo interactiv.
  • 6 afaceri și-au spus povestea precum un ghid în seria “Fișă de Antreprenor” cu ajutorul Oanei Coșman, acolo unde am folosit scrisul și infografiile pentru a face un ghid de deschidere a afacerilor în diferite domenii
  • 10 videoclipuri realizate de către subsemnatul, Florin Cașotă & Oana Coșman au educat oamenii în privința securității online în seria NOHACK, realizată alături de Bitdefender. Pentru că internetul e superb până când te lovește
  • 10 startup-uri și-au spus povestea, iar apoi am explicat pe înțelesul tuturor, sub un format pe care l-am putea numi “explică-mi ca și cum aș avea 5 ani” ce fac acestea. Totul într-un mix de articole, infografice multimedia și videoclipuri de jurnalism explicativ. Proiectul s-a numit Startup Leaders și am avut ajutorul Google România pentru a-l face
  • 6 experți ne-au vorbit despre cum facem liniște în viață în cadrul proiectului “Cum vorbim despre liniște”, realizat alături de NN. Irina Achim și Florin Cașotă au descoperit în podcasturile din această serie liniștea din conturi, de acasă, în viața actuală sau atunci când crești copiii. Pentru că noi credem că anumite subiecte se duc dincolo de a scrie despre startup-uri, ci despre viața oamenilor și antreprenorilor.
  • 15 antreprenori participanți la acceleratorul InnovX-BCR ne-au spus povestea lor și cum schimbă lumea prin tehnologie. Alți 10 urmează în perioada imediat următoare.
  • 18 antreprenori au venit în studioul nostru în seria #Antreprenori, realizată alături de ING Bank, unde i-am întrebat despre afacerile lor, dar și despre ce întrebare și-ar pune dacă am schimba locurile și ei ar fi intervievatorul.
  • 1 Bootcamp în București dedicat antreprenorilor la început de drum alături de Raiffeisen Bank - Factory Bootcamp. Pentru 2024 pregătim patru asemenea bootcamp-uri.
  • 1 bootcamp numit Startup Elites la Moieciu de Sus dedicat tinerilor care vor să se dedice antreprenoriatului, cu 4 zile de distracție și provocări de business, realizat alături de ING Bank și Vodafone Business
  • 15760 de persoane ne urmăresc pe LinkedIn, fără să investim în promovare, ci făcând-o în mod nativ.
  • 5182 de persoane ne citesc în acest newsletter.
  • 42.500 de persoane ne urmăresc pe Facebook
  • 2297 de persoane urmăresc și profilul nostru de Instagram

A fost un an greu, fără îndoială. O echipă mică ce și-a depășit de multe ori limitele și capacitatea rațională de muncă. Și care a adus un conținut făcut din pasiune.

Am fi putut scrie despre mai multe persoane? Fără îndoială că sunt mulți despre care ne-am dori să scriem, dar nu am apucat încă. Am putut să o facem mai bine? Ar fi arogant să credem vreodată că ne oprim aici.

Am vrea să ne spuneți voi cum vi se pare că ne-am comportat anul acesta, ce v-a plăcut, ce ați vrea să citiți mai mult pe start-up.ro. Fără îndoială că unele lucruri le știm și noi și ne-am dori să le abordăm, dar unele pot fi o surpriză și ne vor da o temă de gândire.

Un lucru e sigur. Vom încerca mereu să vă aducem poveștile antreprenorilor aproape. Să vă aducem conținutul util pentru voi, dacă sunteți deja antreprenori. Și să vorbim despre o lume care împinge România zi de zi. Cu realism, cu obiectivitate posibilă omenesc, cu bună intenție.

Site-ul continuă, căci el nu știe să facă pauză, și în perioada Sărbătorilor cu o serie de articole speciale despre concluziile la final de an ale startup-urilor românești, cu un rezumat constant al celor mai interesante afaceri de care am scris, dar și cu clipuri de tip Year in Review în care vom discuta între noi, oamenii din echipa start-up.ro despre anul 2023.

Să ne regăsim cu bine în 2024. Vă mulțumim!