Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 12 ianuarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Lumea crypto e în plină efuziune în ultimii ani. Se promit multe, se vorbește despre faptul că e viitorul, se bagă foarte mulți bani, se câștigă enorm și se pierde pe măsură. Din ce în ce mai mulți oameni obișnuiți vei auzi vorbind despre criptomonedele și investițiile lor. Știi că un lucru a ajuns în mainstream atunci când auzi de la taximetristul tău sfaturi de investiție în dogecoin.

Dar lucrurile nu stau mereu roz, iar noi aici pe start-up.ro am îndemnat mereu la prudență când vine vorba de bani.

Oricum, trebuie să o zic drept. Pot să explic cuiva ce înseamnă blockchain, cum funcționează teoretic crypto, dar nu aș putea spune că mă pricep până la capăt. Chiar dacă activez în domeniul acesta al antreprenoriatului, lumea crypto mă depășește de multe ori. Dar cred că are bune și rele.

Voi începe cu relele. Ei bine, problema pe care o am eu cu lumea investițiilor crypto e reprezentată de oamenii care le promovează. Știi tipul acela de băiat „antreprenor” care-ți vinde o mașină condusă de o bătrânică până la supermarket în Germania? Omul s-a reprofilat acum și are așteptări de 100 de ori mai mari și vrea să-ți dea sfaturi de crypto. El știe să cumpere cea mai ciudată monedă digitală așa cum știe să bage la pariuri în Liga a 4-a italiană.

Problema lui e că da, sigur poate să facă bani. Mulți vin în crypto să dea un tun rapid. Să investească în monede ciudate, să le pompeze, citesc mult și apoi vând în câștig.

Știi cine e ultimul influencer de crypto din România? Eu am fost surprins acum câteva zile să descopăr pe Tik Tok, acolo unde fac radiografia României reale, că Fizz, fostul cântăreț „Dacă nu eu acum cine”, purtător de blană imensă în videoclipuri în muzica pop a tranziției românești, a devenit acum Bitcoin Fizz. Și omul e investitor în crypto, normal. Și dă sfaturi în timpul unor live-uri pe Tik Tok oamenilor care vin să întrebe „la sigur” cum să investească. „Se merită Shiba?” „Merge Doge?”. Și lucrurile nu sunt așa simple.

Pentru fiecare guru al criptomonedelor care face bani vor fi sute de persoane care vor fi ascultat sfaturi, dar nu le vor fi gândit. Vor investi în monede virtuale pentru un tun rapid și vor pierde mult.

Problema pe care o am cu crypto e că are o problemă de imagine. Pentru că exponenții săi cei mai vocali nu sunt oamenii care construiesc tehnologie în spate, ci băieții care fac bani din tranzacții care uneori pot fi descrise drept „Am să bag două ziare, mototol în buzunare”.

Mai vezi o știre cu Beniamin Mincu de la Elrond. Îl vezi explicând pe Twitter, vorbind despre viitorul industriei. Mai auzi de alte startup-uri din domeniul acesta. Dar ei nu vorbesc des și nici nu dau sfaturi de investiție, că nu e corect să o faci. Pentru orice guru care-ți spune „la sigur” unde „să bagi boss” există în spate probabil multe drame și bani pierduți.

Orice expert de investiție îți va spune să nu investești prea mult dacă nu ai bani. Să ai efectiv niște bani de investiție și să ai răbdare. Asta lipsește în lumea oamenilor care zic „am 500 de euro în ce să bag?”. Dacă ai vândut o Solenza și ți-ai luat 500 de euro, poate nu e cazul să-i bagi pe toți în crypto pentru că ți-a zis Fizz așa.

Și nu e singurul. Vezi tot felul de guru care-ți vorbesc acum și de NFT-uri sau, mai rău, de cumpărarea de teren virtual în metaverse. Un metaverse care nu știm cum va arăta și care are zeci de variante, create de zeci de firme care se luptă pe un teren arid momentan. Efectiv, vezi oameni care-ți spun cu mină serioasă că poți să cumperi pixeli pe o hartă virtuală a unui metavers inexistent cu o monedă virtuală la alegere.

Și tu îl crezi?

Problema e că știu că sunteți oameni raționali. Dar nu toți. Știu că unii dintre voi ați vrea să vă îmbogățiți peste noapte, iar pentru asta nu am o soluție la îndemână. Dacă o aveam o foloseam pe mine prima oară.

Dar aveți răbdare și citiți. Un tun nu se dă așa ușor și ar fi păcat să pierzi bani într-o lume virtuală doar pentru că nu ai avut răbdare. Aș zice să te uiți după experți care nu arată ca și cum sunt scoși de la târg Vitan. Să nu ai încredere în cineva care-ți zice exact în ce să „bagi banii” și să iei singur deciziile.

Altfel, sper ca blockchain-ul să fie viitorul. Aștept această promisiune. Dar mă uit după oamenii care construiesc tehnologie și care vorbesc mai puțin. Pentru că dacă m-aș uita zi de zi la Fizz probabil că aș vrea să bag și eu în crypto, chiar dacă știu rațional la finalul zilei că nu mă pricep.

Poate că generația noastră nu va avea un Caritas, cum au avut părinții noștri. Dar măcar să nu facem aceeași greșeală pe care au făcut-o de multe ori și ei: să ascultăm de prieteni care ne spun în ce să băgăm. Așa au făcut mulți și, ghici ce, au pierdut tot.