Antreprenorii consideră că principala problemă pe care o au e finanțarea. Și pentru companiile care activează în piețe dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, lucrurile sunt dificile. Chiar dacă unele companii au primit zeci sau sute de milioane de dolari investiție, nu au reușit să crească pentru a-și atinge obiectivele.

Motivele pentru închiderea unui startup sunt multiple, dar de multe ori fondatorii aleg să închidă o companie dacă realizează că nu au posibilitatea de a mai crește fără să investească suplimentar.

Fără mai multe introduceri, iată câteva dintre startup-urile care au dispărut în 2018:

Telltale Games

Compania Telltale Games producea jocuri pentru mobile și calculatoare. Printre titlurile sale sunt francizele Game of Thrones sau The Walking Dead. Telltale făcea jocuri narative, în care trebuia să alegi diferite scenarii. Erau ca o poveste în care tu alegeai finalul, dacă tot suntem în perioada în care vorbim de "Black Mirror Bandersnatch".

Cu toate acestea, deși au primit de-a lungul timpului 55 de milioane de dolari investiție, cei de la Telltale au reușit să dispară anul acesta.

Aparent compania avea probleme cu banii de ceva vreme, a concediat mai mulți angajați, mediul de lucru era unul toxic și existau numeroase conflicte. În plus, nu au reușit să mai inoveze păstrând aceeași formulă a jocurilor ca în trecut. Momentan Telltale mai are doar câțiva angajați care lucrează pentru a finaliza o variantă de Minecraft pentru Netflix.

Shyp

Shyp a fost o companie de livrări deschisă în Silicon Valley pe fondul trendului din ce în ce mai mare de companii on-demand. Avea o evaluare financiară de 250 de miliaone de dolari și investiții de 62 de milioane de dolari de la fonduri cu renume.

Cu toate că au avut succes în San Francisco și în împrejurimi, nu au reușit să crească mai departe, iar investiția ar fi fost mult prea mare și imposibil de dus. Shyp ar fi avut nevoie de multe investiții pentru logistică și marketing. Așa că au luat decizia de a închide compania. Chiar dacă, teoretic, nu era o firmă în pierdere.

Theranos

A fost probabil unul dintre cele mai mediatizate cazuri în 2018. Theranos a fost un startup din zona medicală fondat în 2003 și care promitea rezultate spectaculoase în zona analizelor medicale și de sânge. Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei, a devenit la 31 de ani cel mai tânăr miliardar.

Theranos a strâns 1,4 miliarde de dolari și avea o evaluare financiară de 10 miliarde de dolari. Dar în 2015 doctorii au început să critice tehnologia firmei. În 2016 a început o investigație împotriva firmei și SEC din Statele Unite a declarat compania o mare fraudă. Holmes nu mai are voie să fie directorul vreunei companii în următorii 10 ani.

Rethink Robotics

Rethink Robotics a strâns 150 de milioane de dolari investiție și a devenit în câțiva ani un jucător important în zona roboticii educaționale și colaborative.

Dar compania nu a reușit să crească și nici să fie vândută către un jucător mai mare. Dovada că și dacă ai 150 de milioane de dolari tot e foarte greu să supraviețuiești cu un startup în robotică.

Navdy

Navdy a fost un startup care promitea un produs care părea cool, dar pe care ori nimeni nu voia să-l folosească, ori nu avea sens în mașinile moderne. În plus, să pornești un startup hardware e greu.

Au pornit cu o campanie de succes pe Kickstarter, apoi au strâns bani de la investitori de tip angel pe platforme precum Angelist, dar nu au reușit să crească.

La începutul lui 2018 Navdy și-a anunțat angajații și investitorii că e insolvent și nu mai poate continua producția dispozitivului.

Lantern

Numeroase startup-uri încearcă să rezolve probleme din zona sănătății mintale, dar nu reușesc să găsească și clienții.

Lantern a fost un startup din San Francisco ce promitea să ofere unelte pentru lupta cu stresul, anxietatea, depresia, bazate pe terapie comportamentală introdusă într-o aplicație mobilă. Au fost printre primii care au venit cu așa ceva în zona aplicațiilor și au primit 21 de milioane de dolari investiție.

Cu toate acestea, nu au reușit să găsească destui clienți care să facă din business unul profitabil, nu au mai venit cu servicii noi și, în final, au eșuat în a găsi un cumpărător care să continue ceea ce au făcut fondatorii.

Bluesmart

Toate companiile care au făcut bagaje inteligente au avut probleme în 2018. Bluesmart realiza trollere care puteau să meargă singure sau să nu mai fie pierdute vreodată, pentru că aveau GPS conectat la o aplicație mobilă.

Dar aeroporturile și liniile aeriene au început în 2018 să interzică bagajele inteligente din cauza riscului de incendiu de la bateriile litiu-ion care sunt montate în interiorul lor. Cu tot business-ul dat peste cap, majoritatea companiilor nu s-au putut adapta.

Bluesmart primise 25 de milioane de dolari, dar, la final, arată că o afacere nu poate rezista dacă legislația nu o ajută.

Foto sus - Deposit Photos

Mai jos ai mai multe articole care să te ajute să te documentezi asupra altor eșecuri monumentale de anul acesta.