Potrivit Ruxandrei Vișoiu, managing partner în cadrul cabinetului de avocatură R&R Partners Bucharest, este foarte important ca antreprenorul să știe încă de la început ce urmărește să facă în cadrul companiei sale și să aleagă forma juridică de organizare a afacerii corectă. „În caz contrar”, afirmă ea, „se poate expune la riscuri legale și patrimoniale.” Spre exemplu, ar putea fi expus cu propriile bunuri în fața creditorilor firmei, iar dacă va dori să schimbe în viitor forma companiei, va consuma mai mult timp și bani dacât dacă totul ar fi fost realizat în bune condiții de la început.”

Ruxandra Vișoiu este și unul dintre specialiștii în drept pe care îi regăsești pe BizTool.ro și care te poate îndruma în aspectele legale pe care le-ai putea întâmpina pe drumul antreprenoriatului. BizTool.ro este un proiect powered by start-up.ro, unde poți să găsești un specialist ori poți deveni chiar tu unul și să le oferi din experiența ta celor care își construiesc acum afacerea.

Ce este un SRL/ SA/ SNC?

SRL-ul, societate cu răspundere limitată, este cel mai uzitat tip de firmă, întrucât oferă pentru fondatorii săi răspundere limitată, în limita capitalului social investit.

SA-ul, societate pe acțiuni, este tipul de firmă care, spre deosebire de SRL, poate fi înființată cu minim 90.000 lei capital social și poate fi listată pe bursă.

SNC-ul, societate în nume colectiv, este un tip de societate mult mai puțin folosit decât primele două, în care asociații răspund nelimitat pentru datoriile firmei.

Avantaje și dezavantaje SRL/ SA/ SNC

Avocatul spune că, în practică, cel mai des folosite sunt mai degrabă SRL și PFA. „Deși PFA, persoana fizică autorizată, nu sună neapărat ca o firmă după denumire, este utilizată tot în scop comercial și poate avea chiar angajați.”, adaugă ea.

SRL-ul cea mai frecvent întâlnită și simplă formă juridică de organizare a firmei, pentru că, așa cum îi spune și numele, asigură răspundere limitată fondatorului în sensul în care este o entitate separată de acesta, iar creditorii firmei nu vor putea urmări și bunurile fondatorului. De asemenea, un SRL la început de drum plătește taxe foarte mici la stat: 1% impozit pe venit, dacă are minim un angajat, sau 3%, dacă nu are angajați; plus taxe de altă natură, precum impozit pe dividende sau contribuții pentru angajați, după caz. SRL-ul oferă și protecție patrimonială fondatorilor - dacă firma are datorii, ei nu vor răspunde cu bunuriile proprii, cum ar fi conturi personale, casă, mașină, ci doar cu banii investiți în firmă.

SA nu este pretabilă pentru un startup, ci mai degrabă poate apărea ca structură mai târziu în evoluția unei firme. Față de un SRL, care se poate înființa cu doar 200 de lei capital social, un SA va trebui să aibă obligatoriu minim 90.000 lei capital. Avantajul este că un SA poate fi listat și la bursă, obiectiv pe care, din nou, îl vedem mai degrabă pentru o firmă cu vechime, nu un startup.

SNC, societate în nume colectiv, este un tip de societate ieșit aproape total din uz. Ruxandra Vișoiu spune că, din cunoștiințele lor, în Romania au rămas foarte puține SNC-uri în piață sau chiar niciuna, „pentru că este o formă greoaie de organizare și care nu oferă beneficii reale față de SRL”.

Cum alegi forma de organizare a firmei?

Potrivit specialistului în domeniul juridic, antreprenorii ar trebui să știe întâi cât vor să investească în firmă, dacă intenționează să se listeze la bursă în viitor sau să obțină alt tip de finanțări și, poate cel mai important, să se intereseze care este întinderea răspunderii în firmă, precum și taxele datorate la stat pentru fiecare tip de societate.

În aceeași ordine de ei, ar trebui să își pună problema cât de mult vor să riște cu această firmă, cât de ușor doresc să aibă acces la banii din societate și dacă vor pe viitor să atragă parteneri sau investiții din exterior.

Vișoiu spune că cea mai frecventă schimbare de formă juridică și probabil singura care are aplicabilitate practică este transformarea unui SRL în SA ori invers, odată cu schimbarea structurii societare. Spre exemplu, un SA care își reduce activitatea și în care asociații vor să aibă mai mult control poate fi transformat în SA, iar un SRL în creștere, care vrea să atragă finanțatori externi, poate deveni SA cu capitalul social potrivit.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.