Acest articol a apărut inițial ca Nota Redacției în newsletter-ul start-up.ro. Abonează-te și tu!


Acest paragraf mi-a atras atenția: ”(...) firmele fug și persoanele fizice se ascund, panicate. De ce nu faceți o campanie agresivă pentru SPIRT, SĂPUN și DEZINFECȚIE NAȚIONALĂ în loc să aruncați poporul în vârtejul panicii? De ce nu îndemnați cetățenii să cumpere de la antreprenorii români? Cum sunt eu de pildă, alături de alte sute de mii, care mai au puțin și cad în nas. Afacerile mele sunt în locuri aglomerate. Nimeni nu face comerț în pustietate (de aceea orice comerciant normal la cap caută VADUL). Dar dacă se închid mallurile, vor intra în faliment în maxim 30 zile 90% din restaurante și magazine (...)”.

Ștefane (sper că nu te superi că îmi permit să te iau la per-tu, pari genul de om cu care, în alte circumstanțe, aș putea împărți o șaorma), nu poți îndemna oamenii să meargă în locuri aglomerate în această perioadă. Nu când ai un sistem de sănătate pe butuci, zeci de mii de români care vin din zone roșii și care vor să fenteze carantina, nu când ai un virus care supraviețuiește minute bune în AER (da, în aerul respirat cât timp aștepți să-ți înfășoare kebapul), zile întregi pe diverse suprafețe (ar trebui să ai oameni angajați special pentru a lustrui și dezinfecta non-stop balustradele și butoanele de la lfit). Nu poți să le ceri oamenilor să vină în mall-uri când, din păcate, angajații tăi plătiți așa-și-așa probabil nu-și permit să lipsească de la muncă dacă sunt ”răciți”.

Da, e nevoie de soluții din partea statului, e bine că ai atras atenția, dar nu așa. Trebuie găsită o modalitate de a susține micii și marii antreprenori din industriile cele mai afectate, pentru că nimeni nu vrea să treacă printr-o criză, dar îndemnul la consum, la schimb de fluide și aer în spații închise, îndemnul la hora șaormei înCoronate nu e soluția. Câți părinți și bunici vrei să ai pe conștiință?

Cu toții pierdem bani, unii mai mulți ca alții și va fi greu pentru toată lumea. Dar dacă nu strângem un pic din curele acum, cât e la început, și încă nu suntem în situația altor țări mai dezvoltate și cu strategii mai bine puse la punct, s-ar putea ca șaormeriile tale să nu stea închise 15, 30 zile, ci poate luni întregi. Și când o trece în final, s-ar putea să nu mai pășească nimeni printr-un mall, că dacă aglomerația ți-a ucis o rudă sau te-a ținut la pat câteva săptămâni, s-ar putea să vrei să o eviți mereu.

În final, zic așa - până găsește statul o modalitate de a gestiona problema, pune-ți banii și mintea la contribuție. În loc să-ți topești averea în Dubai, poate devii primul om din lume care livrează șaorma cu drona către spitalele care au pacienți în carantină. Sau poate chiar ajuți pe cineva să găsească un leac. Sau poate gândești o soluție IT care să ajute domeniul HORECA. Ce zici?