„Este nevoie de 20 de ani pentru a-ți construi o reputație și de cinci minute pentru a o distruge. Dacă te gândești asta, vei face lucrurile în mod diferit.”

Această frază se regăsea în una dintre scrisorile sale anuale adresate acționarilor Berkshire Hathaway, cu mai mulți ani în urmă. Reputația oricărei persoane sau întreaga sa carieră se poate prăbuși ca o casă din cărți de joc în orice moment. Ceea ce Buffett scoate în evidență este faptul că, dacă nu ai o integritate care să te ghideze în viață, precum un GPS intern, vei eșua.

„Ar trebui să accepți un job care, dacă ai fi extrem de bogat, ar fi cel pe care l-ai accepta.”

Acesta este sfatul pe care Buffett l-a dat studenților care au absolvit Universitatea din Florida, într-un discurs de deschidere a ceremoniei de absolvire. El a mai spus că trebuie să găsești un job din care „vei învăța ceva, vei fi încântat de el și te va face să sari din pat. Nu poți da greș”. Buffett ne îndeamnă să găsim ceea ce ne place și de care suntem pasionați și să facem din asta job-ul vieții noastre.

„Este mai bine să petreci timpul alături de oameni mai buni decât tine. Alege-ți asociații al căror comportament este mai bun decât al tău și vei naviga în acea direcție.”

Acest citat este din cadrul unei întâlniri anuale a companiei Berkshire Hathaway, din 2004. A fost răspunsul la o întrebare pusă de un adolescent de 14 ani, care l-a întrebat pe Buffett ce sfat are pentru ca tinerii să aibă succes. Buffett a oferit o lecție de viață pentru toți, indiferent de vârstă, despre nevoia de a absorbi înțelepciunea, experiența, trăsăturile caracterului și calitățile unor oameni cu un succes mai mare pe care îi întâlnim de-a lungul timpului și care ne vor face mai buni lideri, investitori, angajați și ființe umane.

„În general, cauți trei lucruri la o persoană: inteligență, energie și integritate. Dacă nu îl au pe ultimul, nu te mai deranja cu primele două.”

Acesta a fost sfatul lui Buffett, acum câțiva ani, cu privire la calitățile esențiale pe care trebuie să le cauți atunci când analizezi candidații pentru un loc de muncă. Utimul aspect nu poate fi negociat. Când angajezi oameni cu integritate, nu te vei îndoi de ei din cauza acțiunilor lor. Buffett a mai spus: „Dacă angajezi pe cineva fără integritate, trebuie să speri că sunt proști și leneși”. Deși sună amuzant, este un adevăr. Oamenii care acționează în limitele normelor adevărului, onestității și eticii își vor asculta inima și vor face lucrurile corecte, chiar și atunci când nimeni nu îi vede.

„Diferența dintre oamenii de succes și oamenii cu adevărat de succes este că aceștia din urmă spun „nu” la aproape orice.”

Cu un calendar plin în fiecare zi, Buffett spune că a învățat cu mult timp în urmă că cea mai importantă resursă este timpul. A învățat să stăpânească arta și abilitatea de a impune limite pentru el însuși. Indiferent dacă este vorba despre investiții sau nu, trebuie să știi la ce să renunți pentru a-ți simplifica viața. Înseamnă că trebuie să refuzi mereu lucrurile neimportante care apar în calea ta în fiecare zi și să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat.

„Fără abilități bune de comunicare, nu vei putea să-i convingi pe oameni să te urmeze, chiar dacă tu vezi dincolo de munte, iar ei nu.”

Warren Buffett a dat acest sfat unui absolvent de MBA la Stanford. Buffett a spus asta înainte să afirme următoarele: „La vârsta ta, cel mai bun mod de a te îmbunătăți este să înveți să comunici mai bine. Rezultatele tale în viață se vor amplifica dacă poți comunica mai bine. În biroul meu este diploma în comunicare pe care am primit-o de la Dale Carnegie în 1952”.

Lista de citate a fost alcătuită de publicația Inc, dar dacă vrei mai mult decât citate inspiraționale și chiar să treci prin toate elementele cheie pentru afacerea ta, alături de mentori de top, înscrie-te la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life. La final, câștigi premii și 4 zile de muncă și relaxare la munte.

În plus, dacă tot urmează weekend-ul, poți să profiți de timpul liber și să te uiți la niște documentare cu antreprenori de succes, printre care și Warren Buffet, unde îi poți asculta vorbind despre parcursul lor în antreprenoriat și cum au trecut peste obstacole.