Bogdan Năforniță, cofondator și CEO al Profluo, ne oferă și o explicație mai complexă a ceea ce face Profluo, un startup ale cărui origini încep în 2016. În esență, Profluo este o platformă care ajută economiștii să efectueze cât mai automat activitatea de contabilitate primară a facturilor.

Cu ajutorul mai multor tehnologii de inteligență artificială, Profluo citește informațiile din documentele scanate sau fotografiate, le verifică, adaugă informațiile contabile necesare și apoi înregistrează facturile în softul de contabilitate.

Proiectul românilor a plecat la drum ca o platformă de automatizări de procese de afaceri.

”La sfârșitul lui 2019, unul din clienții noștri ne-a cerut o soluție de procesare inteligentă de facturi. Am căutat să înglobăm o soluție care era văzută ca vârful tehnologic la momentul respectiv și am realizat că era extrem de slabă pentru scopul nostru. Am făcut rapid un prototip intern, am obținut niște rezultate preliminare spectaculoase, iar acest lucru ne-a încurajat să ne îndreptăm toate resursele pe dezvoltarea acestei oportunități”, ne povestește Bogdan și ne precizează și câteva elemente prin care Profluo se diferențiază de alte produse de automatizare de pe piață, și mai ales, de produse cu focus pe zona contabilă.

Soluție pentru scenarii contabile antrenabile

Spre deosebire de o soluție obișnuită de procesare de facturi care este doar un cititor de facturi, Profluo vine în plus cu acest pas suplimentar de contabilizare automată a tranzacțiilor din toate punctele de vedere (gestiune, financiar, managerial).

”Aceasta este o abordare foarte rară la nivel internațional. Motorul nostru predictiv de contabilitate este extrem de bine antrenat, are o acuratețe foarte mare, și în viitorul foarte apropiat va primi un upgrade major care îl va flexibiliza pe scenarii contabile antrenabile de către utilizatori”, afirmă el.

Astfel, un utilizator al soluției pe care Profluo o pune la dispoziție scapă de culegerea de informații din facturi și se rezumă doar la a verifica informația odată postată în sistemul contabil sau de gestiune.

”Alte soluții trimit către sistemul contabil o bogăție de texte irelevante, care trebuie apoi reluate la mână, corectate și îmbogățite acolo. Avantajul unei asemenea abordări este iluzoriu”, mai spune Bogdan.

Procesare cu acuratețe 90%

Fondat de specialiști cu experiență în soluții de automatizare a procesării de documente de orice tip, Profluo are un focus puternic pe documentele contabile, reușind să ajungă în prezent la o viteză de procesare de sub 5 secunde pentru fiecare factură, acuratețea procesării automate fiind de 90%.

Soluția românească se adresează companiilor care procesează volume relativ mari de documente ”și care au disciplina necesară unui efort susținut de transformare digitală”.

În acest moment, Profluo are peste 1.000 de utilizatori lunari și peste 100 de clienți din întreaga Românie, inclusiv câțiva clienți din afara țării, deși, după cum spune Bogdan, încă nu s-au concentrat pe extinderea business-ului din punct de vedere geografic.

După ce s-a concentrat inițial pe dezvoltarea produsului, Profluo a reușit în ultimul an să accelereze vânzările. Astfel, din datele pe care echipa le făcea publice în luna aprilie a acestui an, în ultimele 7 luni compania reușise să-și crească veniturile cu 400%, pe fondul triplării echipei de vânzări.

Costuri reduse cu până la 85%

Dar, mai exact, cu ce beneficii vine la pachet utilizarea soluției Profluo? ”Ca în orice domeniu, cu cât efortul depus este mai consistent, cu atât beneficiile sunt mai mari. În cazul unor soluții bazate pe AI, beneficiile cresc exponențial, pentru că AI-ul începe să contribuie la rezultate din ce în ce mai vizibil”, menționează Bogdan Năforniță.

Așadar, un client care alege varianta în care nu mai dorește și antrenarea sistemului va vedea o înjumătățire a costului încă din prima lună. În același timp, un client care și-a antrenat sistemul bine va vedea scăderea cu până la 85% a costului de procesare, potrivit lui Bogdan.

”Există și o serie de beneficii mai greu de măsurat dar incontestabile: satisfacția profesională a unui contabil care nu mai este condamnat să bată facturi de mână, ci studiază în acest timp pentru un stagiu CECCAR, crearea în Profluo a unei "memorii colective" stabile de contabilitate primară”, adaugă cofondatorul Profluo.

În viziunea lui Bogdan Năforniță, documentele vor rămâne principala cale de sincronizare comercială între două companii.

”Viitorul este al documentelor electronice, dar un mediu electronic înseamnă și o viteză mare și un volum crescut de verificări, iar aici tot tehnologiile cu Inteligență Artificială vor veni să asiste angajații”, spune Bogdan.

Profluo, acel coleg digital

Antreprenorul român este convins de faptul că Profluo va deveni un coleg digital al oricărui angajat care lucrează cu documente, ”va învăța să-l ajute și îi va securiza un job mai stabil, mai inteligent, cu valoare adăugată mai mare deci cu un pachet salarial mai bun”.

”Este exact ceea ce s-a întâmplat în pragul fiecărei revoluții industriale sau tehnologice. Dar revoluția Inteligenței Artificiale va fi cea mai rapidă din istoria omenirii, iar efectele sale se vor vedea în următorii 2-3 ani, nu de la o generație la alta așa cum s-a întâmplat în trecut”, adaugă Bogdan.

O umbră asupra potențialului de dezvoltare pe care l-ar fi avut în ultimii trei ani soluții precum Profluo vine din faptul că efectul imediat de criză al pandemiei a fost deja uitat de companii.

”Însă inflația care i-a urmat a lăsat urme adânci în competitivitatea companiilor medii. Mai ales industria de servicii de contabilitate se găsește în pragul unei furtuni perfecte - o combinație periculoasă de presiune inflaționistă pe costuri, un volum crescut de muncă datorită cerințelor crescute de raportare statutară (de exemplu SAF-T), concurența puternică din partea platformelor care oferă servicii de contabilitate, lipsa de personal entry-level dispus să mai opereze manual informații”, declară fondatorul Profluo.

Câștigătorii unei furtuni perfecte

În opinia sa, dintr-o asemenea ”furtună”, vor ieși câștigători cei ce vor stăpâni tehnologii de automatizare prin Inteligență Artificială, „pentru că au înțeles că majoritatea muncii contabile primare poate fi automatizată. Cu cât vor adopta mai repede asemenea tehnologii, cu atât investiția pe termen scurt va fi mai rezonabilă”, mai spune Bogdan.

În cea ce privește evoluția Profluo, în ultimele 12 luni, startup-ul a accesat un pachet de finanțare seed total de 625.000 de euro, și-a crescut veniturile de 5 ori, echipa de 4 ori. Planul lui Bogdan și al echipei este ca până la finalul anului în curs să continue creșterea accelerată atât a produsului, cât și a companiei.

”În 2023 vom transforma Profluo într-un pipeline automatizat de contabilitate primară (deja am publicat propriul nostru API și lucrăm la creșterea gradului de automatizare a diferitelor componente ale platformei), să extindem tipurile de documente contabile procesate și să pregătim extinderea pe cel puțin o piață europeană”.

Gândindu-se pe termen lung, Bogdan crede că oportunitățile ulterioare de dezvoltare pentru Profluo vor veni din anticiparea mai profundă a modului în care informațiile de pe documente sunt utilizate în companii, dincolo de înregistrările contabile.

”Aceste oportunități trebuie adresate printr-un produs suficient de generic, dar în același timp configurabil pe nevoile fiecărui client din piața noastră țintă. Cu siguranță ne vom extinde geografic, inițial în Europa, unde există multe sinergii generate de provocări legislative similare”, afirmă el.


Google for Startups are uneltele potrivite pentru startup-urile care vor să învețe funcțiile de bază ale promovării online. Puteți descoperi care sunt resursele disponibile în platforma Google for Startups, utile la marketing și promovare pentru companiile care vor să înțeleagă mai clar cum pot segmenta, targeta și verifica eficiența mesajelor.