Dacă Virgil Profeanu s-ar întoarce în timp, în prima zi când a luat decizia de a fonda acest business, și-ar spune să facă fix tot ceea ce a făcut în acești peste 20 de ani de activitate ai firmei.
Este convins că a luat cea mai bună decizie și nu are niciun regret asupra parcursului său profesional, chiar dacă ani la rând antreprenoriatul și munca în firmă i-au răpit ore întregi în detrimentul familiei.
Virgil Profeanu este antreprenor 365 de zile/an
”Atunci când ești antreprenor nu mai există acasă. Există un job permanent de dimineață până seara, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, 23:50. După aceea numeri cele 10 secunde și începi anul nou făcându-ți planuri pentru anul următor”, spune Virgil Profeanu.
El crede că antreprenoriatul se aseamănă cu arta, o altă pasiune a sa, pentru că nu poți să fii artist doar pe scenă, trebuie să fii artist tot timpul. “Și, de fapt, antreprenoriatul e o artă. Arta de a organiza, arta de a vinde, arta de a face”, ne povestește Virgil Profeanu, ownerul VEGO Holdings, un business de 9 milioane de euro cifră de afaceri consolidată la nivelul lui 2022.
Din punctul său de vedere, drumul afacerilor este unul care trebuie ales cu toată responsabilitatea și de pe care să nu dorești să te întorci. Orice indecizie poate duce la insuccesul business-ului.
”Dacă dorești să pornești un business trebuie să te gândești că e un drum fără întoarcere pentru că vei fi captivat de antreprenoriat și va fi foarte greu după aceea să-ți găsești locul în altă parte. Poți să alegi să fii angajat mult timp, sau toată viața, e o poziție bună, confortabilă, care-ți poate aduce confort din multe puncte de vedere. Oricât de implicat ai fi în job, atunci când ajungi acasă poți să-l lași la ușă”, spune Virgil.
Însă, odată ce ai decis să fii antreprenor, este nevoie să te dedici cu totul acestui drum și să construiești pas cu pas, încet cu încet, an de an, după cum ne precizează fondatorul VEGO Holdings.
”Afacerea nu crește de la sine, trebuie împinsă permanent. Sunt foarte puține afaceri care cresc pur și simplu. Trebuie să înveți cum să organizezi, să înveți cum să vinzi. Cred că organizarea și vânzarea sunt primordiale”, afirmă Virgil și ne explică câteva elemente pe care el le consideră de maximă importanță pentru viitorii antreprenori.
ABC-ul antreprenorului
Antreprenoriatul, consideră Profeanu, începe prin a avea mijloacele. ”Dacă ai nevoie de mașini unelte, îți cumperi mașini unelte, dacă vrei calculatoare, cumperi calculatoare. Prima oară îți trebuie resursa non-umană”, afirmă Virgil.
Următorul pas fără de care un business nu poate funcționa este organizarea, moment în care apar oamenii.
”Sfatul meu e să nu o faci ad-hoc, ci să o faci planificat. <<Vreau să fac acest business!>>. Învață despre domeniul respectiv, întreabă pe alții, vezi unde au reușit, unde au dat greș. Atenție! Cam 3 din 4 dau greș. Și de fapt, cam în 3 din 4 business-uri dai greș și tu. Trebuie să fii foarte perseverent”, mai spune omul de afaceri.
De perseverență a dat dovadă și fondatorul VEGO Holdings, un business care activează pe piața proiectării, o piață cu o valoare estimată de o jumătate de miliard de euro la nivel local.
VEGO Holdings, cu activități în domeniul proiectării, are echipe dedicate care se pot ocupa de fiecare etapă a unui proiect de construcții, de la arhitectură la execuție și a crescut anual în ceea ce privește încasările și investițiile făcute în zona de tehnologie pentru a ține pasul cu toate noutățile din domeniu și a oferi rezultate calitative clienților.
Astfel, dacă în 2021 cifra de afaceri consolidată a fost de 6 milioane de euro, la finalul lui 2022 Virgil Profeanu se aștepta să atingă nivelul de 9 milioane de euro. În același timp, investițiile în tehnologie au crescut de la o jumătate de milion de euro în 2021, la 700.000 de euro în 2022.
Importanța resursei umane pentru un business
Virgil Profeanu a construit singur în primii 2 ani afacerea pe care o conduce astăzi. Deși a fost greu, a rămas cu o serie de lecții.
”De atunci am niște obiceiuri foarte bune în ceea ce privește organizarea timpului. Îmi organizam de seara pe a doua zi ce am de făcut în amănunt și replanificam ceea ce nu reușeam să termin”, explică Virgil Profeanu.
Recunoaște, totuși, că a fost un efort foarte mare. ”Am avut perioade foarte lungi în care dormeam foarte puțin. Este important să înțelegi că cea mai importantă resursă este cea umană”, declară el.
Este convins că antreprenoriatul este necesar și că toate reușitele care au dus la lumea modernă de azi se datorează antreprenorilor, însă, acum, după două decenii de muncă, și-a dat seama că oamenii, angajații antreprenorilor, sunt la fel de importanți, și cei alături de care un antreprenor poate să-și construiască visul.
”Trebuie să avem antreprenori. Dar trebuie să mai avem și altceva: trebuie să avem și angajați. Practic, creezi un echilibru. Fără echilibru nu poate exista antreprenoriat. Ori rămâi singur, ori ești copleșit de cerințele angajaților și ajungi să închizi firma. Trebuie să găsești acest echilibru între cât dai, cât primești, cât motivezi, cât ești ajutat, cât ajuți pe alții, de câte ori accepți greșelile, cum faci să corectezi greșelile”, ne-a mai spus Virgil în cadrul interviului nostru.
Chiar dacă între timp VEGO Holdings a ajuns la circa 200 de angajați, Virgil spune că încă își face timp să stea de vorbă cu orice coleg din firmă care-și dorește o întrevedere cu el.
”De ce-mi fac timp? Pentru că omul este cea mai importantă resursă din compania mea”, afirmă fondatorul VEGO Holdings și are un sfat pentru angajați, în general: când merg să discute cu angajatorii, să nu meargă de pe o poziție de forță: ”Pentru că forța e la el. Tu ai posibilitatea de a sta sau să pleci”.
O companie ar trebui să-și țină angajații cel puțin 3 ani
Flexibilitatea forței de muncă e un element care poate descrie ultimii ani. Totuși, în opinia sa, o perioadă de 3 ani petrecută de un angajat în cadrul unei firme ar fi cea mai potrivită.
Ar fi ”sănătos pentru organizație. Dar e sănătos pentru tine, în primul rând, ca angajat, pentru că fluctuația din CV nu-ți va permite să te mai duci la firme serioase. Firmele serioase fac triere după CV. Vice-versa, e sănătos pentru o companie să facă ce e necesar ca să țină angajatul cam 3 ani”, afirmă el, completând faptul că, după 3 ani e o decizie și dintr-o parte și din alta.
Revenind la propriul business, Virgil Profeanu menționează faptul că salariile reprezintă 60% din costurile totale ale companiei.
”Fără resurse umane nu există business. Nu există antreprenoriat. E un mix între fondator, mijloacele de producție și oameni”, declară el.
Oameni sănătoși, business sănătos
În cadrul VEGO Holdings, Virgil Profeanu a implementat o metodologie prin care angajații sunt intraprenori.
”Avem un pachet salarial care e denumit salariu minim garantat, după care avem bonusuri de performanță”, explică fondatorul VEGO Holdings. Pe lângă acest lucru, urmează beneficiile specifice companiei.
Din 2022, în cadrul firmei a fost implementată încă o zi de concediu pe lună pe care o primesc angajații. ”Ne-am propus ca din 2023 să implementăm 2 zile libere pe lună”, spune el.
În plus, în cadrul companiei există un buget de 10% extra salariu destinat angajaților atât pentru sănătatea intelectuală, prin cursuri de formare, cât și pentru sănătatea fizică, prin acces la servicii medicale cum sunt cele oferite de Sistemul Medical Medlife.
”Este un buget pe care un angajat și-l accesează oricând are nevoie. Adică un om care are 10.000 de lei pe lună salariu net, acumulează într-un an 12.000 de lei pentru buget. Dacă are o problemă de sănătate, vrea să facă niște investigații sau vrea să facă niște cursuri și are nevoie să acceseze 15.000 sau 18.000 de lei, i se acordă un credit care ulterior se stinge prin faptul că rămâne în continuare în companie. Este un beneficiu pe care-l oferi în avans însă omul va fi mai tentat să rămână și să-și amortizeze investiția”, declară Virgil Profeanu.
Din punctul său de vedere, dacă într-o primă fază un angajat alege o firmă pentru salariul atractiv pe care aceasta i-l pune la dispoziție, decizia de a continua la acel loc de muncă este dată de un cumul de alți factori. Ca de exemplu primul impact la întâlnirea cu compania, cum sunt oamenii de acolo, cum e mediul, opțiunile extra pe care le oferă firma, precum accesul la biblioteci online, la cursuri de perfecționare și formare profesională, sau la pachete medicale care să permită monitorizarea permanentă a stării de sănătate.
”Este ieftin să te tratezi când e ceva incipient, este foarte costisitor, ca timp, ca energie, ca bani, să te tratezi mai târziu, sau uneori e prea târziu. Cred că este bine pentru toată lumea să aibă și un astfel de pachet și o spun din experiența personală”, este de părere Virgil, și-și amintește un episod din urmă cu aproape 7 ani când niște screening-uri anuale pe care le-a efectuat la timp l-au ajutat să evite agravarea unei probleme de sănătate.
”Dacă ar fi vorba să dau timpul înapoi să fac lucrurile altcumva, aș face-o pentru că am știința aceasta de astăzi. Dar dacă nu m-ar mai aduce în punctul în care sunt astăzi? Atunci nu aș face nimic diferit pentru că sunt foarte mulțumit și fericit cu tot ceea ce am astăzi”, concluzionează Virgil Profeanu, owner VEGO Holdings.