Am vrut să consemnăm aici câteva momente de cotitură în contextul actual al ecosistemului, așa că vă lăsăm mai jos câteva evenimente de referință ale lui 2023.

1. Lansarea documentarului ”Roaring Tigers of Europe”

Documentarul ”Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe” acoperă 33 de ani de istorie, de la primii antreprenori din anii de tranziție, până la primele tranzacții ale companiilor de tehnologie, care au pus România în harta atenției internaționale.

În cele 6 capitole ale documentarului, jurnaliștii start-up.ro Oana Coșman și Florin Cașotă inventariază anii în care luau naștere cei mai importanți jucători din industria startup-urilor. Roaring Tiger of Europe acoperă istoria antreprenorială de tehnologie și a fost lansat pe 5 decembrie, iar de pe 9 ianuarie 2024 va putea fi văzut și online.

”Roaring Tigers of Europe” este munca de peste an a o parte din echipa start-up.ro, dar și o ocazie de a înțelege mai bine ecosistemul, de a-i privi trecutul și de a-i încerca să îi facem previziuni pe dezvoltarea locală.

Detalii aici

2. Parteneriat Innovation Labs cu Early Game Ventures pentru investiții în 2024

Innovation Labs a încheiat un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Pentru început, aceștia vor investi 500.000 Euro într-un startup din cohorta 2024 a programului, echipa câștigătoare urmând să fie anunțată în cadrul festivității de premiere Demo Day din 28 mai 2024.

Colaborarea cu fondul de investiții va contribui la creșterea conștientizării și a gradului de educație al fondatorilor în ceea ce privește procesul de investiție.

Reprezentanții Early Game Ventures vor participa în perioada de recrutare a participanților la program, alături de organizatorii locali ai Innovation Labs, la o serie de evenimente conexe în centrele în care Innovation Labs este prezent la nivel național.

Misiunea comună este de a-i ajuta pe fondatori să construiască un produs pe care să îl pună într-o piață reală.

Detalii aici

3. Community Stars de la Seedblink

SeedBlink, platforma de finanțare și equity management pentru startup-urile tech europene, a lansat anul acesta "Community Stars", un program dedicat startup-urilor în fază timpurie, cu oportunități de finanțare pentru startup-uri early-stage, premiate în acceleratoare.

“Community Stars” completează, astfel, oferta SeedBlink pentru startup-uri și investitori, care cuprinde categorii de finanțare variate, adaptate nevoilor specifice de investiții, dar și inițiative precumTech Investors Academy, pentru educarea și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, sau Nimity, soluția de equity management pentru companii și investitorii lor privați.

Proiectul pilot al “Community Stars” îl reprezintă startup-ul Unison, specializat în gustări vegane produse în România, recent listat pentru finanțare de 225.000 de euro pe Seedblink. În viitor, platforma va găzdui o diversitate de startup-uri remarcabile, absolvente ale acceleratoarelor europene.

Detalii aici

4. Underline Ventures finalizează finanțarea fondului său de 20 de milioane de $

Underline Ventures, fondul de investiții de risc lansat de Bogdan Iordache, fondatorul How to Web, anunță închiderea primului său fond de 20 de milioane de dolari.

Underline Ventures a fost lansat în 2022 cu Bogdan Iordache drept Solo GP. La momentul lansării fondul ridicase aproximativ 10 milioane de dolari, iar acum anunță închiderea fundraising-ului la 20 de milioane de dolari, suma dorită inițial.

Obiectivul e să investească în peste 20 de startup-uri early stage, cu un tichet mediu de 500.000 de dolari.

Până acum Underline Ventures a investit în 7 startup-uri din România, Croația, Serbia, dar și din Diaspora din Europa de Est, cu un focus pe verticale precum big data, Ai, cybersecurity, infrastructură de ecommerce.

Detalii aici

5. Primul fond de investiții tech lansat de o bancă în România

BCR a anunțat în 2023 primul Corporate Venture Fund lansat de către o bancă în România, denumit Seed Starter.

Practic, fondul de investiții va fi dedicat finanțării startup-urilor din domeniul tehnologiei, cu precădere din industria bancară.

Seed Starter, CVC-ul băncii, va investi aproximativ 500.000 de euro în fiecare startup, pentru un procent în jur de 24,99% în acea companie. În primul an, adică 2024, Seed Starter vrea să investească în două startup-uri tech din România.

Un CVC e o metodă de a fi mai rapizi, de a combina două lumi: cei mai buni din domeniul bancar și cei mai buni antreprenori, cum spun chiar reprezentanți ai băncii.

Detalii aici

6. Invest in Moonicorns

Platforma de business angels Growceanu a organizat evenimentul „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul organizat în Timișoara a reunit investitori de tip angel, cât și persoane cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

Investitorii numiții high net worth individuals sau HNWI, obișnuiesc să investească în domeniul imobiliar, unii și la bursă. Însă mult sub 1% dintre aceștia fac investiții în startup-uri, adică în companii din domeniul tehnologiilor de ultimă oră care au un mare potențial de creștere.

Astfel, Invest in Moonicorns a fost unul dintre puținele evenimente din România dedicate investitorilor angel, o ocazie prin care persoanele cu venituri ridicate să înțeleagă ce presupun astfel de investiții și chiar să devină angel investors.

Misiunea evenimentului a fost și educarea acestei clase de potențiali investitori prin care să înțeleagă că investițiile de tip early stage în startup-uri pot deveni o clasă de active recunoscută la scară largă și indispensabilă.

Detalii aici

7. Concedierile de la FintechOS

2023 este și anul în care unul dintre cele mai mari startup-uri de fintech din România a fost în atenția publicului prin prisma valului de concedieri din companie.

FintechOS este una dintre companiile românești de tehnologie cu o mare vizibilitate și notorietate internațională pentru produsul software din zona de fintech pe care l-a construit. FintechOS a strâns în ultimii 5 ani aproape 100 de milioane de dolari în finanțări.

Din cei aproape 550 de angajați pe care FintechOS îi avea acum doi ani, compania a avut aproximativ 4 valuri de concedieri în 2023, care a dus efectivul firmei sub 200 de persoane.

În urma acestor evenimente, CEO-ul FintechOs, Teodor Blidăruș a revenit cu o declarație publică.

Detalii aici

8. Închiderea startup-ului GoodLegal

Startup-ul românesc Goodlegal, care a dorit să devină un adevărat sistem de operare al documentelor juridice, și-a închis activitatea de la 21 decembrie 2023, la aproximativ un an de la lansare.

Goodlegal a fost o platformă care facilitează conformitatea legală pentru companii, având ca scop simplificarea juridicului, oferind persoanelor fizice și companiilor o platformă de infrastructură juridică prin care să poată colabora cu partenerii lor contractuali.

Goodlegal a primit o investiție pre-seed de 1,2 milioane de euro de la primii investitori ai UiPath, Earlybird Digital East Fund (care au condus runda de finanțare), Credo Ventures și Daniel Dines, dar și de la cel mai recent fond de investiții în tehnologie, Underline Ventures.

Printre motivele închiderii, fondatorul goodLegal a menționat și perioada relativ scurtă de validare a produsului, problemele interne de comunicare și de sincronizare, dar și întregul context economic și cadrul legislativ. Puteți vedea întreaga poveste, spusă chiar de fondatorul Vasile Țiple, aici.

Detalii aici

9. Mutarea lui Dan Oros de la Google la startup-ul Creatopy

Dan Oros, Head of Marketing în cadrul echipei Google România, a părăsit după 6 ani Google și s-a alăturat în calitate de CEO startup-ului orădean Creatopy.

Creatopy este un startup românesc, o platformă online de creare de reclame, livrare și optimizare. Creatopy a fost cunoscut până în 2021 drept Bannersnack. De asemenea, Dan va susține la nivel strategic Flipsnack, în calitate de Chairman of the Board, produs ce ajută la crearea de cataloage, broșuri și reviste digitale extrem de interactive și cu super impact vizual.

În anunțul oficial privind mutarea, Dan Oros menționa că ambele companii sunt folosite de zeci de mii de clienți globali, generează milioane de dolari în ARR și „cred cu tărie că vor deveni unicorni în următorii 3-5 ani”.

Detalii aici