Startup-ul AppSeed a fost cofondat de Adrian Chirilov și Teo Deleanu, iar noi am vorbit cu Adrian pentru a ne explica care sunt principiile de funcționare ale aplicației, cum dezvolți un startup de software și care sunt planurile pentru acesta. Încă de la început, Adrian mă avertizează că „produsul e agresiv” și este greu să îl prezinți în câteva idei, dar să luăm lucrurile pas cu pas.

Pe scurt, AppSeed este un software care generează software, dar cofondatorul explică ce înseamnă asta. „Ceea ce se vede acum e primul spin din acest produs. Ideea de bază este următoarea: nu contează limbajul, contează feature-urile cu care interacționează userul. De exemplu, pagina de Facebook este scrisă în Php, cea de Twitter - în Python. Ambele fac același lucru: autentifică. Ceea ce face AppSeed este că pune toate tehnologiile relevante acum în același box și generează pe, baza lor, o aplicație în limbajul dorit de client. Funcțional, codul generat este identic. Cool!”

Atunci când scrii un software este importantă arhitectură, nu limbajul în sine.

La fel ca multe alte startup-uri, AppSeed a apărut în urma unor experiențe personale. Timp de aproape 1 an, Adi a lucrat ca mentor în Codementor, unde a observat că se cerea repetitiv bootstrap-ul pe o tehnologie nouă (framework folosit pentru a dezvolta interfețe web responsive). O altă problemă repetitivă era deployment-ul, adică punerea în producție a aplicației la fiecare schimbare de cod. „Am lucrat, de exemplu, cu dezvoltatori de Php care treceau pe Python sau javascript și tot timpul cereau informații legate de principiile de bază”, ne explică el.

În plus, ce startup mai bun ar fi putut să-i iasă decât unul pe dezvoltarea de produs, domeniu în care ambii cofondatori au peste 10 ani de când scriu constant în C++, Java, Python, Perl. „Din punctul meu de vedere, toate limbajele oferă aceleași lucruri, dar în moduri diferite, într-o oarecare măsură. Pornind de la asta, consider că atunci când scrii un software este importantă arhitectura, nu limbajul în sine”, spune Adrian.

AppSeed nu trebuie confundat cu o soluție pentru teme, pentru că este, de fapt, un builder de aplicații, adică va genera aplicații web în orice limbaj, plecând de la o temă HTML. Pe românește, asta presupune că un utilizator găsește o temă pentru site, o încarcă în AppSeed, iar acesta generează automat produsul.

În mod normal, fluxul procesului este următorul: se cumpără tema, se scrie codul funcțional - login, register, notificări și alte aspecte, se creează o bază de date, după care aplicația se lansează în producție. În cazul aplicațiilor simple, cum sunt site-urile, AppSeed face totul automat, inclusiv implementarea.

Momentan, cererea pe piață este mare pe două nișe, pe care le servește și AppSeed: home users – cei care au nevoie de un website simplu de prezentare și developers, în special începători, care utilizează AppSeed pentru a obține o aplicație funcțională și testată în câteva minute.

Cât de important este numele pentru un startup?

La o scurtă căutare pe web găsești cel puțin 3 proiecte cu denumirea AppSeed, în țări diferite, care fac lucruri similare - aplicații web și mobile. Adrian recunoaște că numele nu este unic, dar crede că acest aspect are importanță atunci când brandul este la nivelul CocaCola sau Apple. „Aici am văzut și ne-am gândit mult. AppSeed.us era singurul domeniu liber și noi țintim piața din U.S. Celelalte proiecte nu par foarte active. Domeniul acesta va rămâne pentru brand și sales pentru nișa de developers.”

Acum atrag clienți prin două domenii satelit: 123sitebuilder.net pentru piața internațională și amz-webdesign.ro pentru România.

AppSeed oferă o soluție de software simplă și rapidă. Dacă ești un utilizator obișnuit, trebuie doar că cumperi o temă, faci comanda și echipa AppSeed îți livrează aplicația în câteva ore. Procedura este similară și pentru dezvoltatori, diferența fiind că aceștia își vor alege limbajul și tehnologiile folosite.

Pentru că avem nevoie de bani în această etapă, a genera aplicații web este cel mai simplu lucru posibil pentru noi.

Sunt deja în discuții cu un furnizor de teme și își propun să semneze acorduri pentru a putea să le ofere și teme utilizatorilor. De asemenea, vor semna contracte cu firmele de hosting pentru a expune produsul, din moment ce în România nu este oferit acest serviciu. În plus, vor să implementeze complet editarea vizuală a site-urilor, similar cu ceea ce oferă Wix sau SquareSpace în crearea de site-uri. Adrian este convins că „AppSeed va deveni cel mai utilizat website builder din România”.

„Pentru că avem nevoie de bani în această etapă, a genera aplicații web este cel mai simplu lucru posibil pentru noi”, spune Adrian. Iar asta presupune că și modelul de business este divizat pe două segmente, pentru cele două categorii de clienți.

Din decembrie 2017, au intrat pe nișa celor care vând pe Amazon. Numărul de comenzi de aici este în creștere, pentru că aceștia au nevoie de câte o pagină simplă, care să descrie fiecare produs listat pe Amazon.

Pentru utilizatorii obișnuiți, AppSeed taxează serviciul de hosting, customizare și suport. „Aici vom scala masiv și lucrăm să oferim editare vizuală a paginilor. Încasăm aproximativ 150 de euro pentru un website cu hosting inclus. Momentan, procesul este automatizat 95%, restul de 5% încă se face manual”. Faptul că procesul este automatizat, prin arhitectură, îi ajută să livreze produsul în câteva ore de la plasarea comenzii de către client.

Pentru dezvoltatori, au 3 pachete de servicii: backend costă 49$, backend + integrare temă costă 99$, iar pachetul integral, inclusiv cu suport live, costă 199$. Pentru această nișă au utilizat Codementor pentru a genera comenzi.

AppSeed - investiții și competitori

Tipul acesta de business nu necesită investiții financiare, doar timp și cunoștințe în software development. Codul este scris de către echipă, iar cheltuielile se fac din încasări. „De la începutul anului 2018, avem încasați 3000$ din website-uri și comenzi pentru dezvoltatori”. Monetizarea se face din crearea de website-uri, hosting și customizare pentru comunitatea de vânzători de pe Amazon pentru utilizatorii obișnuiți, iar pentru dezvoltatori – comenzi aduse din Codementor. Pe parcurs, își propun să-și crească expunerea prin firme de hosting, oferind servicii complete de hosting, website, customizare, suport.

Principalii clienți sunt utilizatorii obișnuiți, companiile mici și vânzătorii de pe Amazon. „Ei ne pot plăti repede pentru că au nevoie de o prezență simplă pe internet, iar noi livrăm în câteva ore ceea ce au nevoie, dacă au deja textile și pozele editate”, spune Adrian.

AppSeed concurează direct cu Wix, SquareSpace și WordPress, dar fiecare dintre acestea au neajunsuri pe care AppSeed le explorează. „În Wix, utilizatorul nu poate muta site-ul și nu poate folosi decât temele lor, iar website-ul nu vine SEO-friendly (optim pentru poziționarea în motoarele de căutare). În cazul SquareSpace, caracteristicile sunt similare cu ale Wix. WordPress are cea mai mare adopție, însă are o arhitectură învechită și costurile unui site sunt mari. O temă costă aproximativ 50$, iar apoi utilizatorul trebuie să angajeze un dezvoltator, în cazul în care nu știe să administreze el însuși sau nu are timp”, explică Adrian.

Ceea ce face AppSeed este că plusează la aspectele care lipsesc altor aplicații similare. Utilizatorul poate folosi orică temă, de pe orice platformă, își poate muta site-ul acolo unde găsește o ofertă mai bună de hosting, conținutul generat este SEO-friendly, iar dezvoltatorii au mai multe opțiuni legate de limbaj și tipul bazei de date.

AppSeed este unul dintre cele 14 startup-uri de la Techcelerator, care vor primi până la 100.000 de euro per companie din partea fondului de investiții de capital de risc GapMinder. Adrian Chirilov spune că participarea la un astfel de program „este super importantă în termeni de imagine, în primul rând. De pe urma acestuia, vom obține expunere, bani, mentora și oportunități de business”. Ei își doresc să închidă anul 2018 cu 50.000 de dolari în cont la încasări și să stabilească un trend ascendent al afacerii.

Mai jos puteți vedea un demo al produsului pe care îl furnizează AppSeed: