De asemenea, în acest moment, 40% dintre companii și-au continuat activitatea, 37% și-au redus-o, iar 23% închid operațiunile din cauza pandemiei de Covid-19.

Riscul de insolvență este mediu pentru 27.000 de firme, scăzut pentru 146.000 de societăți comerciale și foarte redus pentru 223.000 de companii.

“Planurile de business, bugetele de venituri și cheltuieli și cash-flow-ul companiilor din România sunt într-o continuă schimbare de la o zi la altă și deciziile noastre, manageri și antreprenori, sunt foarte importante în contextul insti-tuirii stării de urgență în România cu privire la pandemia de Covid-19. Discut zilnic cu zeci de antreprenori și manageri, iar colegii mei din echipa Termene.ro iau feedback constant de la sute de companii. Este alarmant că cel puțin jumătate dintre firmele active au activitatea redusă sau suspendată din cauza blocajului economic generat de răspândirea virusului Covid-19”, a declarat Adrian Dragomir, cofondator al Termene.ro.

Potrivit unui studiu realizat de Termene.ro în timp real, în acest moment, 40% dintre companii și-au continuat activitatea, 37% și-au redus-o, iar 23% își închid operațiunile.

În opinia lui Adrian Dragomir, prioritatea economică în această perioadă trebuie să fie continuitatea activității de business a operatorilor economici, prin susținerea antreprenorilor și păstrarea a unui cât mai mare de locuri de muncă în condițiile în care peste un milion de angajați riscă să rămână fără job.

Din observațiile și concluziile calitative semnalate de către specialiștii Termene.ro, în contextul extinderii crizei generate de Covid-19, activitatea companiilor nu este deloc bună, numărul salariaților aflați în concediu fără plată, în șomaj tehnic și disponibilizați crește constant, iar mulți fondatori nu știu dacă firmele lor vor supraviețui.

Totuși, există și o pondere semnificativă a firmelor (50%) care își continuă activitatea într-un ritm normal și manifestă în cel mai rău caz o prudență investițională.

”Faptul că în contextul pandemiei Covid-19, ponderea firmelor cu risc de intrare în insolvență este în continuă creștere, readuce din nou conceptul de comportament de plată. Astfel, există premisele să credem că cel puțin o treime din firmele din Romania sunt predispuse la faliment pe termen scurt și mediu”, a precizat cofondatorul Termene.ro.


Coronavirus: citește mai multe despre inițiativele luate de companiile private și cele civice în această perioadă: