Este greu să credem că, în următorii 12 ani, multe locuri de muncă existente astăzi pe piață vor fi depășite de realitate. Progresul tehnologic nu se va opri, deci este important să poți privi pe termen lung și să ai capacitatea de a lua câteva decizii importante în carieră acum, pentru viitorul îndepărtat. CareerAddict a făcut o listă de job-uri care vor dispărea până în 2030.

Agenții de turism

Cu o multitudine de site-uri de booking ușor de utilizat, oricine își poate aranja o vacanță pe cont prorpiu. Ai nevoie doar de un card bancar și de câteva ore libere pentru a cerceta destinația, iar cu cu SkyScanner sau Trivago îți poți filtra căutările de zbor și hotel pentru prețul și intervalul de timp dorit. Mulți operatori de turism au realizat acest lucru și închid sucursalele pentru a se concentra asupra ofertelor online.

Casierii

În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre o realitate cashless, iar acest lucru este posibil odată cu progresul plăților contactless și criptomonedele. Deși nu toți sunt de acord cu această opțiune și unii preferă să folosească în continuare banii, totuși, dispare nevoia ca oamenii să se ocupe manual de plăți. În lanțurile mari de supermarketuri există amplasate casele self-checkout, unde clienții pot să-și scaneze și să-și plătească singuri produsele cumpărate, fără să mai fie implicație casierii. În România, se găsesc în unele magazine Carrefour și Auchan.

Bibliotecarii

Cărțile vor exista întotdeauna, iar asta o confirmă faptul că biblioteca românească Bookster a avut peste un miliona de împrumuturi în 5 ani. Dar chiar și așa, viitorul bibliotecarilor care le gestionează nu arată bine. Multe biblioteci publice și instituții academice au început să-și digitalizeze resursele din motive de confort și conservare.

Poștașii

Va exista în continuare nevoie de curieri care să livreze colete, însă lucrurile nu arată bine pentru poștașul tradițional care pune scrisorile în cutia poștală în fiecare dimineață. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că lucrurile pe care le livrează nu vor exista în următorii 20 de ani. Oamenii deja își pot plăti facturile într-o singură aplicație, iar corespondența nesolicitată s-a mutat pe email.

Funcționarii bancari

Băncile nu vor dispărea de tot, dar multe filiale locale vor fi închise. Asta se va întâmpla din cauza confortului și accesibilității serviciilor bancare online și telefonice, unde poți efectua tranzacții și îți poți gestiona cu ușurință contul de oriunde. Oamenii vor mai avea nevoie să apeleze la consultanții financiari și experți, deci băncile vor rămâne în continuare deschise, dar într-un număr mult mai puțin.

Lucrătorii din industria textilă

Numărul scăzut al angajaților din industria textilă nu este din cauza lipsei de cerere, ci mai degrabă din cauza modului în care acestea sunt produse. Am văzut deja că au fost creați blugii folosind imprimarea 3D. Mașinile pot executa acum o mulțime de sarcini din producție și manufactură, așa că vor exista tot mai puține oportunități pentru muncitorii necalificați.

Tipografii & editorii de print

Aceasta acoperă o gamă de locuri de muncă, de la editori de ziare și reviste până la lucrătorii din tipografii, care le produc și le distribuie. Au existat speculații privind viitorul industriei de mass-media print, cu diverse publicații care investesc mai mult timp și conținut în versiunile online. În plus, generația millennials preferă să-și primească știrile de la surse mai puțin părtinitoare, mai puțin mainstream, ceea ce înseamnă că industria trebuie să se adapteze și să evolueze sau va dispărea.

Piloții

Deși ar putea să mai dureze ceva până vom vedea pe cer avioanele autonome, este foarte probabil că te-ai aflat deja la bordul unui avion care a zburat pe pilot automat. Aeronavele comerciale moderne răspund planurilor de zbor introduse de pilot, apoi calculează și implementează cel mai bun mod de a ajunge la destinație. Boeing deja lucrează la dezvoltarea sistemelor de zbor automate, deci se pare că va fi nevoie din ce în ce mai puțin ca cineva să piloteze avionul.

Șoferii de taxi / Uber

În aceeași categorie cu cea a piloților putem include și această categorie de job-uri. Mașinile autonome nu mai sunt o ficțiune, iar odată cu progresul tehnologic, tot mai multe companii sunt aproape de a aduce pe piață mașinile autonome. Am văzut deja că Google transformă mașina electrică de la Jaguar într-un taxi autonom. Sunt tot mai mulți concurenți pe piața de taximetrie autonomă, doar câțiva fiind companii precum Uber, Nissan, Daimler și Bosch.

Tăietorii de lemne

Pe măsură ce tot mai multe produse din hârtie devin digitale, iar corporațiile și guvernele se îndreaptă spre un mediu mai ecologic și durabil, tăietorii de lemne devin din ce în ce mai mult o specie pe cale de dispariție. Există deja numeroase cercetări în domeniul dezvoltării materialelor de construcții ecologice alternative, precum și discuții despre viitorul pe termen lung în ceea ce privește rolul omului care va fi înlocuit cu tehnologii mai sofisticate și mai avansate.